صندوق طلا چیست؟ تفاوت آن با صندوق سرمایه گذاری سکه

خرید و فروش طلا همیشه به عنوان یک گزینه سرمایه‌گذاری با بازدهی بلندمدت و کوتاه مدت مطرح بوده است. اما خطر دزدیده شدن، کارمزد بالا، ریسک گم‌شدن، نیاز به سرمایه چند میلیونی و غیره باعث شده تا عده‌ای به دنبال روش‌های کم ریسک‌تری برای سرمایه‌گذاری در طلا بروند. سرمایه‌گذاری در صندوق طلا یکی از این روش‌هاست که بازدهی معاملات را افزایش و ریسک را به حداقل می‌رساند. 

صندوق طلا چیست؟

صندوق طلا یکی از صندوق‌های قابل معامله (ETF) و صندوق سرمایه‌گذاری کالایی است که سرمایه مشتریان روی اوراق مبتنی بر طلا و یا سپرده طلا سرمایه‌گذاری می‌کند. مدیران این صندوق‌ها، 70 درصد از دارایی را به خرید طلا و مابقی را صندوق‌های درآمد ثابت و سایر اوراق مبتنی بر طلا اختصاص می‌دهند. سرمایه‌گذاری در این صندوق‌ها ویژگی‌هایی دارد که در ادامه به بررسی آنها می‌پردازیم.

در این مقاله به بررسی میزان بازدهی صندوق‌های طلا، تفاوت آن با صندوق سکه، مزایا و معایب سرمایه‌گذاری در آنها و حداقل میزان سرمایه برای شرکت در آنها می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

بازدهی صندوق‌های طلا

بازدهی تمام صندوق‌های بازار بورس برگرفته از تغییر ارزش دارایی سرمایه‌گذاری شده توسط آن صندوق است که به آن NAV یا ارزش ابطال می‌گویند. برای صندوق‌های طلا، ارزش صندوق به قیمت طلا وابسته است. در واقع این صندوق با سرمایه‌گذاری در اوراق مبتنی بر فلز با ارزش طلا سرمایه‌گذاری و با افزایش قیمت آنها بازدهی کسب می‌کند. اگرچه بازدهی صندوق‌های طلا دقیقا مطابق با نوسانات قیمت طلا نیست، اما با آن متناسب است. چراکه دامنه نوسان صندوق‌های طلا 10 درصد است و در صورت تغییر در قیمت طلا، امکان تغییر قیمت بیش از 10 درصد امکان پذیر نمی باشد.

همانطور که گفته شد، عمده سرمایه‌گذاری این صندوق‌ها در سکه و شمش طلاست و قیمت آنها به دو فاکتور نرخ ارز و قیمت جهانی انس طلا وابسته است. به همین جهت، با توجه به ماهیت بازار سرمایه، امکان تضمین و تعهد در سودآوری صندوق طلا امکان پذیر نمی باشد. اما نمودارهای قیمت طلا در سال‌های گذشته نشان می‌دهد که برآیند بلندمدت نوسان ارزش طلا و سکه همیشه مثبت و برای سرمایه‌گذاران سودآور بوده است. 

اما کدام صندوق سودآوری بیشتری دارد؟ بازدهی صندوق طلای کهربا گروه مالی کاریزما در یک سال اخیر برابر با 96.77 درصد بوده است که در بین صندوق‌های دیگر سودآوری بیشتری داشته است. بعد از آن به‌ترتیب، صندوق عیار مفید با بازدهی 92.67، صندوق زرفام زرافشان امید ایرانیان با بازدهی 91.67 درصد، صندوق مثقال آگاه با بازدهی 90.04 درصد، طلای لوتوس پارسیان با 88.71 درصد بازدهی و گوهر گروه مالی کیان با بازدهی 85.69 درصد هستند. در ادامه برای پاسخ به این سوال که صندوق طلا چیست با ما همراه باشید.

تفاوت صندوق طلا و سکه

تفاوت صندوق سکه و طلا چیست؟ یکی از روش‌های سرمایه‌گذاری در طلا، خرید گواهی سپرده سکه است. در این روش، افراد می‌توانند بعد از خرید گواهی، سکه را از خزانه بانک تحویل بگیرند و هم می‌توانند آن را بصورت سهام نگهداری کنند. این سکه‌ها در بورس توسط بانک‌های رفاه، صادرات، سامان، ملت و آینده توزیع می‌شوند. ساعت معامله صندوق‌های سکه از شنبه تا چهارشنبه بین ساعت 13 تا 15:30 است. 

مهم‌ترین تفاوت صندوق طلا و سکه، میزان سرمایه مورد نیاز است. برای خرید گواهی سکه باید حداقل یک سکه خریداری کنید که قیمت آن برابر با قیمت سکه فیزیکی است. اما با حداقل سرمایه 500 هزار تومان نیز می‌توان در صندوق‌های طلا شرکت کرد. تفاوت دیگر این دو صندوق در دامنه نوسان آنهاست. دامنه نوسان صندوق سکه 5 درصد اما دامنه نوسان صندوق طلا 10 درصد می‌باشد.  

مزایای سرمایه‌گذاری در صندوق‌های طلا

مزایای سرمایه‌گذاری در صندوق‌های طلا چیست؟ 

سرمایه‌گذاری با حداقل سرمایه

از جمله مهم‌ترین مزیت‌های سرمایه‌گذاری در صندوق‌های طلا این است که با هر میزان سرمایه می‌توان سهمی از آن را خریداری کرد. این مقدار مطابق با حداقل میزان سرمایه‌گذاری در صندوق‌های eft یا قابل معامله است. 

کاهش ریسک نگهداری طلای فیزیکی

سرمایه‌گذاری در صندوق‌های طلا، خطر سرقت، تقلب، کلاهبرداری و نگهداری از طلا را از بین می‌برد و افراد با خیال راحت‌تری می‌توانند در آن سرمایه‌گذاری کنند.

نقدشوندگی بالا

صندوق‌های طلا به علت ارزش بالایی که دارند، به آسانی نقد می‌شوند. بنابراین تناسب میان عرضه و تقاضا مانع ایجاد صف‌های خرید و فروش سنگین می‌گردد.

کاهش کارمزد

کارمزد خرید و فروش طلای فیزیکی معمولا بین 1 تا 2 درصد است، اما کارمزد صندوق‌های طلا 0.15 درصد است که در خرید مبالغ سنگین بسیار تاثیرگذار است.

خرید و فروش آسان

برای خرید و فروش در صندوق‌های طلا نیازی به مراجعه حضوری نیست و تنها از طریق سامانه‌های معاملاتی آنلاین و کارگزاری‌ها می‌توان آنها را معامله کرد.

مدیریت حرفه ای

صندوق‌های طلا توسط افراد حرفه ای مدیریت می‌شوند که با تغییر در دارایی‌های صندوق باعث افزایش بازدهی آنها می‌شوند. به علاوه معمولا 30 درصد از دارایی‌های صندوق طلا در اوراق دیگر سرمایه‌گذاری می‌گردد که بازدهی را افزایش و ریسک معاملات را کاهش می‌دهد.

ریسک‌های صندوق طلا

ریسک صندوق طلا چیست؟ با توجه به مزیت‌های زیادی که سرمایه‌گذاری در صندوق طلا دارد، ریسک‌هایی نیز در معاملات آن وجود دارد که در ادامه به بررسی آنها می‌پردازیم.

نوسانات قیمت طلا و سکه

مهم‌ترین ریسکی که متوجه سرمایه‌گذاری در صندوق‌های طلا می‌باشد، نوسانات قیمت طلا و ارز در بازارهای جهانی است. البته ریسک سرمایه‌گذاری در این صندوق‌ها به دلیل مدیریت حرفه ای و وجود دامنه نوسان نسبت به خرید طلای فیزیکی به مراتب کم‌تر است. برای مثال، اگر قیمت طلا و سکه در یک روز بیش از 10 درصد کاهش داشته باشد، دامنه نوسان باعث کاهش ضررهای احتمالی می‌شود. 

محدودیت تعداد واحدهای قابل صدور صندوق‌ها

یکی دیگر از مشکلات سرمایه‌گذاری در صندوق‌های طلا، محدودیت واحدهای قابل عرضه توسط صندوق است. به همین جهت اگر میزان تقاضا در صندوق به سقف خود رسیده باشد، سرمایه‌گذار با منتظر بماند تا تعدادی از واحدها ابطال شوند یا صندوق تعداد واحدهای قابل صدور خود را افزایش دهد.

میزان سرمایه مورد نیاز صندوق طلا

برای درک بهتر این موضوع که صندوق طلا چیست، باید بدانیم که سرمایه مورد نیاز برای سرمایه‌گذاری در آن چقدر است. صندوق‌های طلا جزو صندوق‌های قابل معامله یا ETF  هستند، به همین جهت افراد با حداقل سرمایه 500 هزار تومان می‌توانند در آن سرمایه‌گذاری کنند. این درحالیست که برای خرید یک تکه طلا باید چند میلیون تومان سرمایه داشته باشید.

درواقع هدف صندوق‌ها، جمع آوری دارایی‌های خرد و سرمایه‌گذاری در اوراق و کالاها به منظور افزایش بازدهی است. این صندوق‌ها با مدیران حرفه ای که دارند، میزان بازدهی را افزایش و ریسک خرید و فروش را به میزان قابل توجهی کاهش می‌دهند. بنابراین اگر می‌خواهید با ریسک و سرمایه کم در طلا سرمایه‌گذاری کنید، این صندوق‌ها بهترین گزینه هستند.

صندوق طلا، راهی مطمئن برای سرمایه‌گذاری پول‌های خرد

صندوق طلا چیست؟ صندوق طلا یک صندوق قابل معامله است که دارایی‌های خود را روی سپرده طلا و اوراق مبتنی بر آن سرمایه‌گذاری می‌کند. مدیران حرفه ای نیز با انتخاب پرتفوی قوی‌تر، بازدهی معاملات آن را به میزان قابل توجهی افزایش می‌دهند. این صندوق‌ها نسبت به صندوقهای دیگر ریسک کم‌تری دارند و با حداقل سرمایه 500 هزار تومان می‌توان در آنها سرمایه‌گذاری کرد. برای خرید و فروش آنها نیازی به مراجعه حضوری نیست و می‌توان از طریق کارگزاری‌ها آنها را معامله کرد.