صندوق PE

صندوق سرمایه گذاری PE چیست؟

مدیریت انواع صندوق های سرمایه گذاری یکی از تخصص‌های داناک است که با رویکردی نوین و جدید در عرصه سرمایه گذاری ایران در حال رشد و پیگیری است. در این راستا ایجاد و مدیریت صندوق‌های سرمایه گذاری با اشکال و اهدافی جدید در بازار ایران به صورت جدی در دستورکار مدیران سرمایه در سبدگردان داناک بوده است. به همین جهت در این یادداشت به بررسی یکی از مهم‌ترین صندوق‌های سرمایه گذاری نوین که مورد نظر داناک است یعنی صندوق سرمایه گذاری خصوصی (PE) می‌پردازیم.

PE Fund چیست؟

PE Fund یک صندوق سرمایه ­گذاری است که با افق سرمایه‌­گذاری میان مدت و بلند مدت، اقدام به سرمایه­‌‌گذاری در شرکت‏هایی با بلوغ نسبی، پتانسیل رشد بالا و ریسک معقول می­کند. این صندوق‏ها عمدتاً به شکل Closed-end بوده و عمر محدود دارند. به عبارتی ساختار این صندوق به شکلی است که مبتنی بر استراتژی سرمایه­‌گذاری خود اقدام به شناسایی شرکت‏های هدف می­کند. حال این شرکت‏ها یا می­توانند شرکت‏های در مراحل میانی چرخه­‌ی عمر باشند که در حال رشد بوده و چشم­ انداز رشد آتی مناسبی دارند و برای PE هایی که سرمایه­‌گذاری رشدی انجام می­‌دهند اهداف مناسبی برای سرمایه­‌گذاری هستند. در شکل دیگر شرکت‏‌هایی که بالغ و رشدیافته هستند و در مراحل پیش از عرضه­‌ی اولیه هستند که برای PE ها جذاب هستند. گاهاً PEها به دنبال شرکت‏‌هایی هستند که با مشکلات عدیده‌ای دست به گریبان بوده و به دنبال یک ناجی هستند.

چرا صندوق PE؟

  • در حال حاضر شرایط اقتصادی مطلوب نیست و احتمال اینکه شرکت‏‌هایی با پتانسیل خوب را به قیمت ارزان خرید بالا است.
  • شرایط پذیرش شرکت‏ها در بورس در حال تسهیل بوده و بازار سرمایه در حال بزرگ شدن است. لذا پتانسیل عرضه کردن شرکت‏‌های خریداری شده در بورس در دسترس است.
  • روند کاهش ارزش پول و سیاستهای پولی کنترلی وضع شده سبب رشد نقدینگی در دست سرمایه‌ ­گذاران شده است که باعث شده در کنار وضعیت نامناسب اقتصادی، شرکت‌‏ها را بیشتر در معرض کسری نقدینگی قرار دهد و این فرصت مناسبی است برای صاحبان سرمایه که اقدام به سرمایه­‌گذاری در دارایی ارزش آفرین و حفظ ارزش پول نماید.
  • شرایط تورمی و کاهش ارزش پول ملی مزیت استفاده از وام را بیشتر کرده است. البته در صورتی که در دارایی مولدی که جریان نقد ایجاد کند.
  • افزایش نقدینگی در اختیار صاحبان سرمایه و توجه بسیاری به حوزه PE روند رو به رشد سرمایه­ گذاری های PE را نوید می­دهد که هر چه پیش رویم رقابت را برای خرید شرکت‏های مناسب افزایش داده و قیمتها به مرور رشد خواهد کرد. لذا اولین بازیگران، هم از نظر قیمت خرید شرایط بهتری خواهند داشت و هم در صورت شکار شرکت‏های مناسب، می­توانند رقبا را به عنوان اهداف خریدار و یکی از راه­های خروج از سرمایه­ گذاری‌­ها ببینند.

انواع صندوق PE

اینکه یک صندوق PE بر چه نوع سرمایه­‌گذاری‌­هایی متمرکز باشد به استراتژی­های سرمایه‌­گذاری مدیر آن صندوق یا PE Firm بستگی دارد. آنچه در این صندوق‏ها متفاوت است عبارت است از نوع شرکت هدف، شکل تأمین سرمایه، عمر شرکت هدف، حجم سرمایه­‌گذاری و سایر موارد. در جدول زیر انواع استراتژی صندوق‏های PE و مشخصات و ویژگی­های اصلی هر یک ذکر شده است.  

نوع صندوق

عمر شرکت سرمایه­‌گذاری ویژگی­ها

توضیحات

خطرپذیر Venture Capital خیلی کم کم ریسک و بازده: بالا قدرت چانه­زنی: بالا جریان نقدی: منفی نسبت به نقطه سر به سر: پایینتر تملک: غیر کنترلی سرمایه­ گذاری در شرکت‏هایی که Early stage هستند و عموماً جریان نقد منفی دارند.
رشدی Growth Capital کم متوسط و زیاد ریسک و بازده نسبتاً بالا قدرت چانه­ زنی متوسط جریان نقدی شرکت عمدتاً منفی نسبت به نقطه سر به سر: عمدتاً پایین­تر تملک: منعطف (عمدتاً غیر کنترلی) سرمایه­ گذاری در شرکت‏هایی که در مرحله­‌ی رشد بوده و نیاز به سرمایه برای توسعه و رشد بعدی دارند.
ماقبل عرضه اولیه Mezzanine Financing متوسط متوسط و زیاد ریسک و بازده: متوسط قدرت چانه­زنی: متوسط جریان نقدی: عمدتاً مثبت نسبت به نقطه سر به سر: عمدتاً بالاتر تملک: منعطف (عمدتاً غیر کنترلی) تأمین مالی شرکت‏ها از طریق اعطای وام هایی که عموماً نرخ های بالاتری دارند (به دلیل اولویت پایینتر در بازپرداخت) و شرایط قابل تبدیل بودن به سهام دارند.
خرید اهرمی Leveraged Buyout زیاد خیلی زیاد ریسک و بازده: پایین قدرت چانه­زنی: بالا جریان نقدی: مثبت نسبت به نقطه سر به سر: بالاتر تملک: منعطف (عمدتاً کنترلی) سرمایه­ گذاری در شرکت‏ها به شکلی که سرمایه­‌ی مورد نیاز از طریق اخذ وام صورت گیرد.
خرید در حال شکستها Distressed Buyout خیلی زیاد زیاد ریسک و بازده بالا قدرت چانه‌­زنی بالا جریان نقدی احتمالاً منفی نسبت به نقطه سر به سر: عمدتاً پایین­تر تملک: کنترلی سرمایه­‌گذاری در شرکت‏هایی که در معرض سقوط و ورشکستگی هستند. هدف از این سرمایه­‌گذاری تغییر ساختارهای شرکت هدف و ایجاد تحول در آن است. (Turnaround)